SPREMLJEVALNI UKREPI ZA IZBOLJŠANJE ZDRAVJA

Naše zdravje zavisi neposredno od tega, kaj zanj storimo sami. Nismo tako žrtve svojih genov, kot se je doslej domnevalo, lahko se odločimo in postanemo aktivni pri vzpostavitvi ravnotežja in povrnitvi zdravja. Spremljevalni ukrepi za izboljšanje zdravja so koščki mozaika zdravja, eden ne nadomešča drugega, potrebni so vsi. Poglejmo si jih na kratko.

ZDRAVA PREHRANA

Ne živimo od hrane, ampak od energije, ki jo pridobimo iz hrane. Verjetno ste že večrat preizkusili, kako se počutite po določeni hrani: ena vam energijo vzame, po drugi pa ste siti, hkrati pa lahki in kot mlad kuža polni energije in nobeno delo vam ni odveč. Zakaj je temu tako? Ker v prvem primeru ste verjetno uživali mrtvo, oropano, enolično hrano, hrano, na katero naše telo ni prilagojeno, preveč hrane in celo strupeno hrano (danes slednje ni težko dobiti), v drugem pa polnovredno, živo, čisto (nestrupeno), lokalno pridelano in pojedli ste zmerno velik obrok (ne pa ogromne sklede). Vendar žal ne glede na zgoraj povedano, nam dandanes naša telesa, vsaj na začetku in če se ne zavedamo, katera hrana nam koristi, ne sporočajo zanesljivih informacij.

Ujeti smo namreč v past: zanko prehranskega zadovoljstva! Dokler te ne presežemo, nam telo težko sporoča, kakšna hrana nam ustreza za naše optimalno zdravje. Namreč industrijsko predelana in bolj kalorična hrana nam v možganih sprošča več dopamina (ta vpliva poživljajoče na naše telo: posledica je večja dejavnost, živahnost in dobra volja, njegovo pomanjkanje pa povzroča brezvoljnost, čustveno praznino..). Problem je v tem, ker se telo na nivo dopamina prilagodi in ga zahteva vse več, posledično tudi zaužijemo vse več take hrane, ker je dejansko potrebujemo vse več za isti učinek. “Diši” po odvisnosti? Naše telo se ne more v nedogled prilagajati na dalj časa trajajoče obilje kalorij in smo tam… Začnejo se različne zdravstvene tegobe. Kako se najlaže lotimo odvisnosti? Z začasno abstinenco: odrečemo se “problematični” hrani in z močno voljo bo vaše telo imelo možnost se ponovno naučiti vam pokazati hrano, ki je za vas hranilna in skrbi za naše zdravje.

Po tem, ko presežemo zanko prehranskega zadovoljstva, pa optimalno hrano za nas najbolje odkrijemo sami: vsak ima namreč edinstveno biokemijo in presnovo. Ne glede na to, nekateri napotki veljajo za vse: nekatera živila našim telesom ne koristijo (npr. rafinirani, denaturirani beli sladkor, svinjina…). Obroki naj bodo zmernih količin, hrano dobro prežvečimo, ne jejmo nekaj ur pred spanjem, izbirajmo čim bolj ekološko in industrijsko nepredelano hrano… Črevesje je odločilen organ za spodbujanje našega imunskega sistema.

Tekom bioresonančnega testiranja preverimo tudi, katera živila nas lahko obremenjujejo.

UŽIVANJE ČISTE VODE

Naše telo vsebuje 70 odstotkov vode in le-ta v telesu opravlja raznovrstne naloge, med drugim tudi ključno sodeluje pri očiščenju telesa (razstrupljanju), ki je nujno za ohranjanje zdravja.

Na dan naj bi spili 30 ml na 1 kg telesne teže, torej za 70 kg človeka to pomeni 2,1 litra. Večina tega ne doseže (kava, gazirana pijača, juhe ipd ne štejejo), če dvomite, naredite preizkus in izmerite – verjetno bo dnevni vnos vode premajhen.

Vodovodna voda nas obremenjuje s škodljivimi snovmi. Nima več strukture, saj se uniči med nenaravnim pretokom skozi napeljave. Iz biokemičnega vidika je voda iz svetega izvira (npr. v Lourdu) strukturirana povsem enako kot voda iz nekaj metrov oddaljenega vodovoda. Biofizikalno pa je različna.
Ker tudi mineralne in ustekleničene vode ne zadostijo našim potrebam, ni pa izvedljivo, da bi vsi pili vodo iz svetih virov, lahko poiščemo možnosti, ki bi vodovodno vodo očistile in ji dale čim več živosti. Na trgu je več različnih naprav za čiščenje vode, boljša naprava je tista, ki poleg čiščenja nudi tudi strukturiranje vode.

Pri najpomembnejšem viru življenja – vodi – ne sklepajmo kompromisov. Eden od najbolj pomembnih vložkov v naše zdravje je vložek v čisto in strukturirano vodo!

GIBANJE (NA SVEŽEM ZDRAKU) IN STIK Z NARAVO

Kaj bi lahko nadomestilo neopisljivo moč in lepoto narave?

V Mozaiku zdravja menimo, da je gibanje, zlasti v naravi izjemno pomembno pri ohranitvi ali povrnitvi zdravja. Pisanju sestavka na to temo se želimo posebej posvetiti, zato je sestavek še v pripravljanju.

Na tem mestu le nekaj misli. Človek se lahko v veliki meri spočije in poživi telo (in duha) prav v naravi, ki je naš velik učitelj, saj smo njen delček, ki se ga preprosto ne da izvzeti iz celote. Z izgubljanjem stika s seboj človek izgubi stik z naravo ali svojim izvorom.

PSIHIČNO RAVNOTEŽJE

Vpeti smo v energijske vzorce preteklosti. Izkušnje pustijo v našem telesu energijski vzorec in pošiljajo v naše sedanje telo dražljaje, s pomočjo katerih bi lahko izkušnjo razumelo v svoji popolnosti ter jo tako dokončalo ter razrešilo. Vendar reagiramo po stalno enakih vzrocih, ki se jih niti ne zavedamo.
Težava je torej v tem, kako preseči programirano prepričanje in negativne misli v nezavednem umu, ki jih nočemo, ne gredo pa kar stran in nas vsak dan sabotirajo. Rešitev tega problema ni intelektualna, dobro se je znebiti energije in informacije naše težave. Ne pomaga nam dosti, če vemo skoraj vse o tej bolezni: kako se imenuje, kdaj se je začela, od kod izvira… Zato nekateri hodijo na psihoterapijo več let, a njihov problem še vedno ostaja.
To, da čas zaceli vse rane, pogosto ne drži. Obstaja neposredna povezava med travmatičnimi doživetji v otroštvu in boleznimi ter dolžino življenja v odraslih letih. Vzorci nas držijo v preteklosti. Večina hudih bolezni ima v ozadju slabo psihično stanje bolnika.

Obstaja čedalje več metod, s katerimi si lahko pomagamo pri doseganju psihičnega ravnotežja. MBSR je kratica za Mindfulness-based stress reduction, kar bi lahko prevedli kot zmanjševanje stresa z uporabo čuječnosti. Temelji na načinu meditacije, ki se imenuje čuječnost. V posebnem zavihku si lahko preberete več o čuječnosti.

Dobro je posvetiti veliko pozornosti vzorcem v našem življenju, razumeti in razbliniti preteklost, da bi se naš potencialni jaz izrazil v svetu v vsej svoji polnosti.

STIK Z ZEMLJO

Naši predniki so bili ves čas v stiku z zemljo, tudi spali so na zemlji, s čimer so se ves čas razelektrevali pozitivnih nabojev. Zemlja je namreč najbolj negativno nabita snov v človekovem okolju. Če se dvigamo v višino (do 100 km stran od zemljine površine), se električni potencial povečuje. Vsak hip je na zemlji prb. 5000 strel v minuti, zaradi česar poteka proti zemlji globalno električni tok, ki prinaša zemljini površini negativno nabitost in pozitivno nabitost zgornjim plastem atmosfere.

Nasprotno od naših prednikov smo mi ves čas izolirani od zemlje: obuti v čevlje, načini gradnje nas izolirajo od tal, živimo v visokih zgradbah, kjer se z vsakim metrom povišuje naš električni pootencial, spimo v večinoma lesenih in od tal dvignjenih posteljah…
Če stojimo bosi na zemlji, je električni potencial celotnega telesa enak električnemu potencialu zemlje in to je 0 V. S tem je zaščiteno pred vplivi v atmosferi.

Poleg tega, da izkoristimo čim več prilik, da hodimo bosi, so še drugi načini za redno ozemljitev: posebna obutev, plavanje v morju, razni pripomočki…

PRIMEREN STIK S SONCEM

Sonce nam na zemlji omogoča življenje. Pomembno vpliva na nastanek vitamina D v koži. D vitamin ima v telesu mnogo izjemno pomembnih funkcij v telesu: homeostaza kalcija in fosforja, regulira gensko ekspresijo več kot 2000 genov, pospešuje diferenciacijo in zorenje celic ter preprečuje njihovo razmnoževanje, regulira programirano celično smrt (apoptozo), regulira imunski odziv, vpliva na izločanje inzulina, regulira krvni tlak.
Osebe z zadostno količino vitamina D so v naših krajih z našimi načini življenja redkost. Vitamin D v koži nastaja v naših krajih le med aprilom in oktobrom, če se nastavljamo soncu med 11-0 in 16-o uro, ko padajo sončni žarki na kožo pod pravim kotom. Soncu se je potrebno nastavljati previdno, razkrijemo čim več površine kože (nezaščitene z zaščitnimi kremami) za ne več kot 20 minut, začnemo pa postopoma po nekaj minut in upoštevamo svoj tip kože in kako hitro nas lahko opeče. V zimskih mesecih je v naših krajih vitamin D smiselno dodajati.

NEGA KOŽE

Koža je pomemben organ zaznavanja. Pravilna nega kože deluje pri ljudeh z normalno, zdravo kožo stimulativno na funkcije notranjih organov, mišič, živčevja, vezivnega tkiva… In obratno tudi organi učinkujejo na kožne predele.

Koža je kot organ razstrupljanja pomemben sestavni del celotnega sistema za razstrupljanje in izločanje iz telesa. Organi izločanja se medsebojno podpirajo, zato ima koža pomembno vlogo, saj mora, če tega ne zmorejo jetra in ledvice, izločiti strupe, ko pride do njihovega večjega dotoka. Ob tem pa je koža še zaradi vse večjega okoljskega onesnaževanja, UV-žarkov, uporabe agresivnih čistilnih in higienskih sredstev vsak dan zelo obremenjena. Zaradi sredstev za nego kože in las se pogosto pojavljajo tudi alergijske reakcije.

Sredstva za nego kožo naj dejansko kožo negujejo. Na trgu je mnogo izdelkov, ki koži škodujejo. Kot podlaga za mazilo se največkrat uporablja parafin ali njegove derivate. Parafini ustvarijo na koži neprepusten sloj maščobe in zadušijo vse procese, ki normalno potekajo v zdravi koži.
Parafini so voski, ki nastanejo kot stranski proizvod pri izdelavi bencina iz surove nafte in pri vsakodnevni negi kože z njimi delujejo kot plastična vrečka. Z zatesnitvijo kože je prekinjena komunikacija med kožo in okoljem. Ne mažimo se s kremami, ki mašijo.

Problematične parafinske sestavine so: parafinski vosek, trdi parafin, parafinsko olje, mineralno olje, paraffinum, paraffinum liquidum, lanolin, eucerin, vaselin, cerein, mikrovosek…
Celo dobra kozmetika, ki se skuša težavam izogniti z uporabo drugih nasičenih maščob, npr. z mastjo ali čebeljim voskom, ki mu dodajo parafin, za dolgotrajnejšo nego prav tako ni primerna. Tudi med učinkovinami in dodatki so škodljive snovi: hormoni, beljakovinske sestavine npr. kolagen, elastin, mukopolisaharidi, liposomi, sredstva za konzerviranje, penaste mase, parfum, sredstva za nabrekanje.

Najbolj znane znamke iz naravne kozmetike v Evropi so: Hauschka, Welede, Lavera, Sante.

SPANJE

Spanje je najpomembnejši čas za regeneracijo. Njegovo pomanjkanje vodi v nespečnost, pomanjkanje spanja pa lahko zelo hitro privede do hudih duševnih in telesnih simptomov. Dober, krepčilni spanec je zelo odvisen od našega psihičnega počutja in naslednjih dejavnikov: ustreznega prostora za spanje, primerne postelje, posteljnega ogrodja, žimnice, odeje, vzglavnika, teme v spalnici med spanjem, obremenitve z elektrosmogom (kvarčne ure, radijske budilke, slabo izolirana električna napeljava, spanje v neposredni bližini visokonapetostnega daljnovoda, spanje ob/pod močnim elektromagnetnim poljem razdelilne omarice za električno energijo, štedilnikom v sosednjem stanovanju…) , geopatske obremenitve (negativna zemeljska magnetna polja, vodne žile, križanja vodnih tokov).