Zakaj razstrupljanje – o tem si lahko preberete v enem izmed prejšnjih blogov. Če berete ta post, se verjetno zavedate potrebnosti samega procesa. Danes spregovorimo o praktični izvedbi le-tega.
PREDPOGOJ – ALI IZLOČEVALNI ORGANI DOBRO OPRAVLJAJO SVOJE DELO?
Obvezen pogoj za začetek kakršnegakoli razstrupljanja je, da so vsi izločevalni organi sposobni prenesti naval strupov iz vseh delov telesa, kjer so skladiščeni, in biti sposobni, da strupe izločijo iz telesa. V praksi to pomeni na primer, da če človek, ki se želi razstrupljevati, odvaja blato 1x na 3 dni, ni še primeren kandidat za to, najprej mora namreč poskrbeti za rednejše odvajanje blata, šele nato lahko začne. Izločevalni organi morajo med razstrupljanjem še intenzivneje delati, zato jih moramo dodatno podpreti:
-jetra: ker grudice in kamni močno ovirajo delovanje jeter, jih je priporočljivo redno čistiti (postopek z grenko soljo, ki tu še ni opisan), jetra izločajo žolč, torej so tudi izločevalni organ, sicer pa so pretežno razstrupljevalni organ;
-črevo: najboljša metoda je klistiranje preko zadnjične odprtine,
priporočljiva je uporaba npr. zmletih semen trpotca ali uživanje kapljic iz ekstrakta artičoke;
-ledvica: voda – glej zgoraj;
-pljuča: priporočljive so vsakodnevne dihalne vaje ali uporaba ionizatorjev zraka ter sprehodi po gozdu;
-koža: izogibamo se uporabi krem, ki vsebujejo parafin, lotimo se rednih bazičnih kopeli (tudi med razstrupljanjem: pest magnezijeve soli – glauberjeva ali epsomova, slednja je magnezijev sulfat in se jo dobi le v manjših količinah tudi v lekarnah ali pa 100 g sode bikarbone in 2 žlički morske soli damo v kad z vročo vodo, namesto kadi nožna kopel, še boljše bi bilo kopanje v morski vodi, trenutno npr. na Tenerifih :)).
KOLIKO ČASA, KDAJ
Za uspešno razstrupljane si vzemimo vsaj 3 dni časa. Boljši rezultati nastopijo pri 7-10  dneh. Najoptimalnejši čas za razstrupljanje je druga polovica februarja in ves marec. Sedaj nas pri tem tudi narava najbolje podpira. Drugi najboljši čas je jesen.