Project Description

FITOTERAPIJA ŽIVALI

Zoofarmakognozija je veda, ki preučuje, kako živali uporabljajo zdravilne rastline za svoje zdravljenje. Divje živali namreč pri tem ne potrebujejo nobenega posebnega izobraževanja, ker to instinktivno obvladajo. Tudi domače živali so to sposobnost ohranile, vendar seveda le če imajo dostop do rastlin.

Uporaba zdravilnih rastlin pri živalih jim je lahko v veliko pomoč pri ozdravitvi, vendar vkolikor iščemo zgolj zamenjavo sinteznega zdravila za zdravilno ratlino, se lahko hitro ujamemo v past. Potreben je celostni pristop in težnja k iskanju osnovnega vzroka, ki je pahnil zdravje v začaran krog. Potrpežljivost je pomembna sestavina učinkovitosti, pomoči s strani zdravilnih rastlin.

Danes najdemo veliko informacij o določeni zdravilni rastlini in če je pomagala nam, jo lahko preizkusimo tudi na naši živali? Vse zdravilne rastline niso za živali, nekatere niso primerne za določeno živalsko vrsto, pri svetovanju nekaterih zdravilnih rastlin smo bolj previdni kot pri drugih (tudi če so primerne za določeno vrsto), nekatere rastline sploh niso mišljene za daljše jemanje itn. V vsakem primeru je vsako žival potrebno jemati kot posameznika in na primer doza za enega psa ne bo ista kot doza za drugega psa, četudi je podobne konstutucije, teže. Doziranje se v akutnem stanju razlikuje od tistega v kroničnem, namreč pri akutnem stanju so lahko doze višje in odmerki pogostejši. Pri daljšem jemanju so zelo dobrodošle tudi pavze jemanja.

Še zlasti je potrebna previdnost pri uporabi eteričnih olj, zlasti pri mačkah.

Včasih sicer res preizkušamo zdravilne rastline tudi na živalih po sistemu poskusa in napake, je pa zelo koristno poznati energetiko določene zdravilne rastline in energetiko živali oz. ujemanje obeh.

Zdravilne rastline so bistveno več kot le skupek aktivnih učinkovin, ki so prepoznane in identificirane s strani znanosti. Potrebno jih je jemati kot cele organizme, ki so del narave. Kot take nam bodo lahko v največjo pomoč.

S tem, ko se odločimo, da bomo živeli z živaljo, sprejmemo del narave v naš dom. Sklenimo krog povezave z naravo, ji prisluhnimo, jo spoštujmo in poskrbimo zanjo tako, kot je ona za nas vseskozi.