Je sploh potrebno? Zagotovo. Vsak dan je potrebno podpirati prirojene procese razstrupljanja, enkrat letno pa je priporočljivo razstrupljanje. Glede na to, da že vsak ptiček na veji žvižga o tem, ali vemo, kaj razstrupljanje sploh je in zakaj je tako potrebno?

Obremenitev okolja je precejšnja – v njem je ogromno število različnih kemikalij (v zadnjih 50 letih je registriranih nekaj milijonov novih kemikalij). Sledi le nekaj primerov, od koder pridejo strupi v naše telo: smog v mestih, ogljikov monoksid iz avtov, avtobusov, težke kovine in kemikalije iz tovarn, dim iz kurišč, pesticidi, prah, ozon, neekološka hrana, kemikalije v predelanih živilih, sintetična barvila in arome, kemični konzervansi, emulgatorji, sredstva za zgoščevanje in vlaženje, plini za zorenje, belila in nadomestki za sladkor, formaldehid in topila iz novih preprog, iverk, čistila, osvežilci zraka, kemikalije za uporabo v industriji proizvodnje oblačil…

Problem pa niso le posamezni strupi (ki jih je sicer ogromno), ampak dejstvo, da se njihov učinek v telesu potencira! Pomeni, da seštevek enega in enega strupa v telesu ni dva, ampak morda 25.

In ker človek ni ločen od okolja, v katerem živi, ampak je z njim neizogibno povezan, slej ko prej strupi iz okolja prispejo tudi v njegovo telo. Na mnoge ali pa večino teh umetnih substanc pa naše telo nima predvidenih mehanizmov za razstrupljanje.
Kako vemo, da potrebujemo razstrupljanje? Včasih ne vemo oz. težko sklepamo iz simptomov, kajti le ti so lahko mnogovrstni in neznačilni, spet drugi pa trpijo za bolj očitnimi znaki: zmedenost, megla v glavi, slab spomin, utrujenost, kožne težave, zaprtost (redko iztrebljanje blata), glavoboli…

Kaj se dogaja s strupom po vstopu v naše telo? V telesu imamo 3 glavne filtre: ledvice, jetra, pljuča. Vkolikor je eden od filtrov zabasan, lahko drug popravi nastalo škodo, ko pa postanejo na daljši rok vsi filtri zabasani, postane zaradi kopičenja kislih presnovkov kisla tudi medceličnina (prostor med celicami). Sledi slaba oskrba s kisikom in hranili. Celica je potemtakem postavljena pred odločitev: ali umre ali pa vztraja pri življenju, vendar tudi v slednjem njene možnosti niso rožnate: ena od možnosti je prilagoditev njene presnove in sprememba v rakasto celico.

Vendar četudi prej omenjeni filtri in dugi organi izločanja v našem telesu še niso odpovedali, razstrupljanje ni enako izločanju. Eno je izločanje blata, urina, potu in brez spodbujanja slednjega varnega razstrupljanja ni. Namreč pogoj za začetek kakršnegakoli programa za razstrupljanje telesa je, da so izločevalni organi sposobni prenesti naval strupov, ki se sprostijo iz „skladišč“. Pomeni minimalni predpogoj je redno izločanje blata in urina, ustrezna hidracija, izločanje potu skozi kožo…, še boljši če ne celo nujen pa posebna pozornost tem organom še pred biokemijskim nivojem razstrupljanja. Pri slednjem se strupi znotraj celic jeter preko 3 faz spremenijo v manj strupeno oz bolj vodotopno snov. Za slednje je potrebno veliko hranil, zato je dobra oskrba z antioksidanti, vitamini in minerali pri razstrupljanju ključna.

Sluznica debelega črevesja je pri razstrupljanju izjemnega pomena. Razstrupljanje skozi črevo ni le iztrebljanje blata, ampak aktivni transport strupov skozi epitelijske celice v lumen črevesja. Bolj kot je disbiotična situacija v črevesju, manj se razstrupljamo skozi črevesno sluznico. Spremembo črevesne flore dosežemo le s spremembo prehrane in drugimi ukrepi sanacije črevesja.

Razstrupljanja telesa se lotimo celostno. V navalu prepričanja nad potrebnostjo razstrupljanja ni dovolj, da poleg vseh ostalih opravkov, ki jih imamo, mimogrede skočimo še v lekarno po enega od številnih produktov za razstrupljanje ter s tem, ko ga začnemo jemati, mislimo, da smo si privoščili najbolj učinkovito razstrupljanje. Na slednjega se je potrebno pripraviti, še posebej pomembno pa je, da si zanj vzamemo čas takrat, ko si lahko nudimo čim več miru in počitka. Namreč parasimpatikus, ena od dveh vej avtonomnega živčevja (ki ne deluje pod vplivom naše zavesti), nadzoruje imunski sistem, samočiščenje in uravnava izločevalne funkcije telesa. Pomeni, da če se lotimo razstrupljanja med stresnimi delovniki, hkratnimi pretiranimi zaposlitvami v domačem okolju, medtem ko se čustveno vznemirjamo – takrat naš parasimpatikus ni „vklopljen“ in razstrupljanje bo daleč od optimalnega.

Veliko stvari, na katere je potrebno biti pozoren med razstrupljanjem? Res je: namreč pogosto berem o povrnitvi zdravja iz hudih obolenj, in sicer s pomočjo principov razstrupljanja, zato ga ne gre jemati preveč zlahka!